Peikkos klippefundamenter tøjler de voldsomme vindforhold på Færøerne

By Peikko's blog team

December, 15, 2022

Peikkos klippefundamenter bruges i vindmølleprojektet i Flatnahagi på Færøerne. Peikkos løsning resulterede i store besparelser i forbindelse med beton, armering og gravearbejde og understøttede Færøernes ambitiøse bæredygtighedsmål.

Vidste du, at Færøerne er en af de førende nationer i verden, når det handler om at producere bæredygtig elektricitet, og at over 50 % af elektriciteten stammer fra vedvarende energikilder? De mange øer udgør et stort potentiale for at udnytte vedvarende energi i form af vandkraft samt vind- og tidevandskraft. Den største energileverandør på Færøerne, SEV, har officielt meddelt, at målet er at have en 100 % grøn energiproduktion i 2030. I 2018 stammede 18,1 % af hovedstrømforsyningen fra vind, og tallet er stadigt stigende.

Takket være gunstige vejrforhold og kravet om at opfylde de strenge energimål, er man i gang med at opføre flere vindmølleparker rundt omkring på øerne. Flatnahagi er en af de nyeste og har seks turbiner, der alle er opført med Peikkos klippefundamenter med ankerboltgruppe (på engelsk kaldet cage rock foundation). Turbinernes nominelle effekt er 2,0/2,3 MW og deres navhøjde 78 meter. E-82 E4/S/77/5K/01-turbinerne er produceret af Enercon. Vindmølleparken er bygget og drives af virksomheden P/F Flatnahagi, der ejes af det færøske pensions- og forsikringsselskab P/F Magn og Lív. Fundamenterne er bygget af WKA GmbH, og parken forventes at gå i drift i 2023.

 

Bæredygtig og holdbar løsning

Færøerne er et udfordrende sted at opføre et byggeri. Først og fremmest er vejrforholdene i området barske som følge af kraftig blæst og regn, hvilket også har forsinket byggeriet af vindmølleparken. For det andet er sammensætningen af jordbunden en udfordring: Øerne er klippebaserede, men grundfjeldet består hovedsageligt af basalt og ikke granit som på det europæiske fastland. Basalt er en skrøbelig bjergart, der stiller særlige krav til fundamentet for vindmøllerne og installationen af dem. Sammensætningen af basalt betyder, at denne form for bjergart ikke er velegnet til at fremstille færdigbeton i aggressiv miljøklasse. Derfor importeres granit hovedsageligt fra Norge, hvilket gør betontn dyrere, en reduktion i brugen af beton giver derfor en mærkbar besparelse.

Peikkos klippefundamenter er særdeles velegnede i områder med et svagt grundfjeld. Lasterne overføres fra tårnet til undergrunden gennem ankerboltgruppen, betonen og de 12 til 16 meter lange klippeankre. Brugen af beton og et bredere fundament mindsker antallet af klippeankre – hvert tårn understøttes med 16 til 30 klippeankre. Designet består af armering, PSB® Gennemlokningsarmering og FATBAR® Forankringssystem til efterspændte klippeankre. Installationsteamet består af blot 8 mand, og monteringen af fundamentet tager 6-7 arbejdsdage.

"Flatnahagi-projektet er Peikkos første levering af fundamenter til vindmøller til Færøerne. Peikko var dog allerede et kendt navn på øerne takket være vores løsning DELTABEAM® fra tidligere byggeprojekter", udtalte Henrik Harder, salgschef hos Peikko.

Peikkos løsning kom i spil, da den rådgivende ingeniør på Flatnahagi-projektet, SPENN, var på udkig efter alternative løsninger, der kunne reducere mængden af beton. Takket være de indledende geotekniske undersøgelser havde man kendskab til klippekvaliteten og vidste, at den var i en god kvalitet.

"Jeg skrev "klippeankre" i Googles søgemaskine, og det øverste resultat var Peikko", kommenterede Árant Jacobsen, projektleder hos SPENN. Det var startskuddet til projektet.

Efter at have været i kontakt med Peikko og foretaget nogle foreløbige beregninger stod det klart, at Peikkos fundamentløsninger ville være langt mere økonomiske og bæredygtige end konkurrerende løsninger. Et klippeankerfundament benytter f.eks. kun 15 % beton og 17 % armering af de mængder, der bruges til en traditionel løsning. Den forventede udgravning er mere end 800 m3 mindre, og diameteren af fundamentet reduceres med over 10 meter. Disse tal kan ikke ignoreres og resulterer i markante besparelser og en bæredygtig tilgang.

 

Teamwork og samarbejde

Projektet begyndte med et indledende møde og et detaljeret design- og planlægningsarbejde foretaget af Peikkos tekniske team samt tæt indbyrdes kommunikation. Eftersom jordbunden stiller særlige krav til fundamenterne, dobbelttjekkede Peikko løsningens egnethed i forhold til disse krav. Den tætte kommunikation og klarlægning af alle spørgsmål, så snart de dukkede op, dannede grobund for et vellykket projekt. Peikkos leverancer til Flatnahagi fandt sted fra fabrikker i tre forskellige lande og blev kombineret som tre leverancer på ugentlige færger fra fastlandet. God kommunikation og projektstyringsværktøjer sikrede en problemfri levering uden forsinkelser.

"Peikkos mange års erfaring og innovative ideer inden for design af fundamenter var endnu engang garant for et vellykket projekt. Mange tak til hele Peikkos team for jeres hjælp og det behagelige samarbejde", lød de rosende ord fra Dirk Eger, administrerende direktør hos WKA GmbH.

Peikko har været meget mere end en design- og komponentleverandør.

"Peikko yder support til kunderne før, under og efter opførelsen. Vores kunder beder ofte om rådgivning i forbindelse med materialernes egnethed, og vores designteam er glade for at kunne hjælpe. Peikko foretrækker altid at klarlægge alle spørgsmål, inden der opstår unødvendige problemer", forklarede Undīne Vītola, Peikkos salgstekniker inden for vindenergi.

Share
See all articles