PEIKKO-PILOTPROJEKT MED FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED STÅR FÆRDIGT I LAHTI, FINLAND

By Peikkos blog-team

June, 11, 2024

At reducere CO2-udledningen og stræbe efter en mere bæredygtig praksis er allerede en del af de flestes hverdag, og byggebranchen er ingen undtagelse fra denne tendens. Branchen har forpligtet sig til at reducere udledningen, og der udvikles løbende nye CO2-besparende løsninger. Men hvordan kan disse principper anvendes til at bygge et enfamiliehus?

Bæredygtigt byggeri på lang og kort sigt

Peikko samarbejdede med Sweco Finland Oy om at designe et enfamiliehus, der udfordrer traditionel byggepraksis og bidrager til en mere miljøvenlig konstruktion. Peikko havde tidligere gennemført et pilotprojekt i Vantaa, Finland, hvor man testede montage, adskillelse og genmontering af en betonelementkonstruktion. Nu var det tid til at gennemføre det første egentlige projekt, hvor fokus var på både genanvendelighed og reduktion af CO2-udslippet.

Konstruktionen i det færdigbyggede enfamiliehus kan i fremtiden demonteres og flyttes. Huset indeholder mange CO2-reducerede materialer, og størstedelen af de bærende elementer, såsom søjler, bjælker, huldæk og vinduer, kan genbruges.

"Et mere bæredygtigt byggeri kan opdeles i to tidsperspektiver. På kort sigt er det afgørende at minimere CO2-udledningen i forbindelse med materialer og selve byggeriet, som har en umiddelbar indvirkning på miljøet. På lang sigt er materialernes genanvendelighed af stor betydning. I dette hus har vi overvejet begge perspektiver så optimalt som muligt", siger Topi Paananen, CEO for Peikko.

Boltede samlinger muliggør adskillelse

Boltede samlinger gør demontering mulig. De bærende konstruktioner i enfamiliehuset blev forbundet med bolte i stedet for svejsning. En boltet samling kan nemt adskilles, så længe den er tilgængelig, hvilket muliggør genbrug af elementet.

"Peikko har udviklet en gevindsamling specielt til at forbinde huldæk med vores DELTABEAM® Kompositbjælker, hvilket muliggør demontering. Når samlingen er sikret med gevind, kan den nemt adskilles igen, da betonen uden på bjælken let kan fjernes fra den malede ståloverflade, hvilket gør gevindsamlingen synlig. Elementerne forbliver intakte og kan nemt samles igen", forklarer Jaakko Yrjölä, Senior Manager, Sustainability & Research hos Peikko.

CO-2 reducerede materialer i fokus

Peikkos grønnere løsning, DELTABEAM® Green Kompositbjælke, var et naturligt valg til dette pilotprojekt. CO2-aftrykket er 50% mindre sammenlignet med konventionelle stålbjælker, hvilket giver mulighed for en høj miljøklassificering uanset projektet.

DELTABEAM® Green Kompositbjælkerne til enfamiliehuset blev fremstillet af mere end 90 % genbrugsstål på Peikkos fabrik i Lahti. Der blev brugt vedvarende energi i produktionen af disse bjælker, og de blev transporteret til byggepladsen med lastbiler, der kørte på biodiesel.

"Peikkos ATLANT® Strong søjler er blevet brugt i flere byggeprojekter i Europa, men det var første gang, de blev brugt i Finland. Fordelen ved disse søjler er, at deres stålkerne afstiver søjlen så meget, at det er muligt at reducere søjlens tværsnit. Brugen af slankere kompositsøjler giver mere plads, lys og udsyn", siger Topi Paananen.

Huset indeholder desuden også andre samlingsdetaljer fra Peikko inklusiv CO2-besparende PETRA® Green Udvekslingsbjælker. Mængden af cement, der blev i anvendt i huldækkene, er også reduceret.

Rækværket af glas kan genbruges

Glaskonstruktionernes kanter er designet, så profilerne ikke er synlige og glassene næsten ikke ses, hvilket forstærker rumfornemmelsen og giver en smuk udsigt. Glassene er helt klare, uden det typiske grønlige skær, der tit ses i tykke og flerlaget glas. Glassene har også en solbeskyttende belægning for at forhindre overophedning af de indendørs rum og samtidig reducere behovet for køleenergi.

Rækværket kan genbruges, fordi de har standardhøjde. Så rammen og glasruderne kan fjernes og bruges på et andet projekt ved hjælp af ekstra komponenter, der kan føjes til rækværkets ender, så de passer til deres nye placering. Det er også muligt at skabe nye glasprodukter af genbrugsglas, f.eks. smukke facadepaneler.

Du kan se en video af huset her

Share
See all articles